sâmbătă, octombrie 5, 2024
More

    Ultimele articole

    4 beneficii uimitoare ale ridicării de greutăți care nu au legătură cu dezvoltarea masei musculare

    Când vine vorba de exercițiile fizice pentru adulții mai în vârstă, antrenamentul de forță îl depășește ca beneficii pe cel cardio, deoarece conservarea masei musculare este mai importantă decât pierderea grăsimilor, pe măsură ce îmbătrânești.

    În fiecare deceniu, începând din mijlocul anilor 30, pierzi un procentaj din mușchi, ceea ce afectează metabolismul, echilibrul și capacitatea de a te proteja în caz de accident. Prin antrenamentul cu greutăți, construiești mai mulți mușchi pentru a-ți proteja corpul împotriva accidentărilor.

    Deci, cât de des ar trebui să ridici greutăți?

    Ideal, de două ori pe săptămână – indiferent dacă folosești greutăți libere, folosești aparate sau faci exerciții cu greutatea corpului.

    Cu toate acestea, pe măsură ce devii mai puternic și mai în formă, ar trebui să îți mărești sesiunile la mai mult de două ori pe săptămână. Poți ridica greutăți în fiecare zi – doar asigură-te că lucrezi cu diferite părți ale corpului sau antrenezi corpul diferit în fiecare zi. În plus față de construirea forței, există o serie de beneficii ale ridicării greutăților.

    Vei gestiona stresul și îți vei îmbunătăți starea de spirit

    Ai avut o zi grea la serviciu și ai nevoie să eliberezi un pic de tensiune? E timpul să ridici acele greutăți. La fel cu orice formă de exercițiu, antrenamentul de forță poate îmbunătăți starea de spirit prin eliberarea hormonilor numiți endorfine, care induc o senzație de bine.

    Cercetările recente sugerează, de asemenea, că exercițiile fizice, inclusiv antrenamentul cu greutăți, ar putea ajuta la protejarea împotriva Alzheimerului și a demenței. Cercetătorii au descoperit că hormonul irisin, eliberat în timpul exercițiului fizic, ar putea contribui la creșterea neuronală în hipocamp – zona creierului dedicată învățării și memoriei.

    Exercițiile cu greutăți îți pot îmbunătăți postura

    Dacă ai un loc de muncă la birou, este posibil să ai umerii aduși în față și spatele cocoșat, deci o presiune suplimentară pe partea inferioară a spatelui. Acest lucru poate duce la o postură proastă și la o gamă limitată de mișcări în umăr, cea mai flexibilă articulație a corpului.

    Dar ridicarea greutăților poate ajuta la inversarea acestei situații, deschizând pieptul, întărind mușchii spatelui și îmbunătățind libertatea de mișcare.

    Optează pentru exerciții compuse cu mai multe articulații (gândește-te la o genuflexiune cu greutăți ridicate deasupra capului sau la un pas lateral cu răsucire), care te pot ajuta să lucrezi în diferite planuri de mișcare și grupe musculare, economisindu-ți timp și efort.

    Durerile de spate vor scădea în intensitate

    Nu există o singură cauză pentru durerile de spate și, chiar dacă majoritatea oamenilor cred că durerile sunt cauzate de întinderi, uneori, acestea sunt rezultatul unei biomecanici proaste. Mușchii tăi lucrează într-un lanț cinetic, deci, dacă există o legătură slabă, acest lucru se poate manifesta adesea ca o problemă mai mare în diferite zone ale corpului. Dar prin construirea forței totale a corpului, poți evita cele mai multe leziuni.

    De exemplu, dacă ai flexori de șold slabi, înseamnă și că ai glutei slabi – mușchii lor opuși. Și, în mod tipic, ei nu se slăbesc în mod egal, deci acest lucru poate scoate și pelvisul din aliniere, ceea ce ar putea afecta mersul.

    Ridicarea de greutăți ar putea îmbunătăți memoria și sănătatea creierului

    Un review din 2016 al British Journal of Sports Medicine arată că activitatea fizică poate ajuta la prevenirea sau întârzierea declinului cognitiv la persoanele de peste 50 de ani, indiferent de starea lor neurologică actuală.

    Atunci când te miști, corpul tău pompează sânge bogat în oxigen către creierul tău, sporind neuroplasticitatea – capacitatea creierului tău de a crea noi conexiuni neuronale și de a se adapta la schimbările din mediu. Prin creșterea neuroplasticității, poți gestiona mai bine situațiile stresante din viață și să rămâi alert.

    Sursă foto: Shutterstock

    CITEȘTE ȘI:

    Antrenamentele cu greutăți și beneficiile majore pentru inimă, oase și arderea grăsimii

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și