Vitamina E este esențială pentru sistemul imunitar, fiind un puternic antioxidant ce protejează celulele de stresul oxidativ. Fructele, legumele și nucile sunt surse importante de vitamina E.
Corpul uman absoarbe eficient vitamina E, dar deficiențele pot apărea în cazuri de absorbiție deficitară. Medicii recomandă consumul alimentelor bogate în vitamina E, cu forma activă alfa-tocoferol.
Alimente bogate în vitamina E
Printre acestea se numără:
- Uleiuri pentru gătit: ulei de floarea soarelui, ulei de germeni de grâu, ulei de șofrănel
- Semințe și nuci: migdale, alune, nuci, unt de arahide
- Legume: ardei dulce, napi, dovleac
- Fructe: avocado, mango, kiwi, mamey sapote
- Pește: somon, păstrăv
10 nuci și semințe bogate în vitamina E
- Semințe de floarea soarelui – 7.4 mg
- Migdale – 6.9 mg
- Alune de pădure – 4.3 mg
- Semințe de pin – 2.6 mg
- Arahide – 2.2 mg
- Fistic – 0.8 mg
- Semințe de dovleac – 0.6 mg
- Nuci pecan – 0.4 mg
- Nuci caju – 0.3 mg
- Nuci braziliene – 1.52 mg
10 uleiuri pentru gătit bogate în vitamina E
- Ulei de germeni de grâu – 20 mg
- Ulei de alune de pădure – 6.4 mg
- Ulei de floarea soarelui – 5.6 mg
- Ulei de migdale – 5.3 mg
- Ulei de șofrănel – 4.6 mg
- Ulei din semințe de bumbac – 4.8 mg
- Ulei de tărâțe de orez – 4.4 mg
- Ulei din semințe de struguri – 3.9 mg
- Ulei de rapiță – 2.4 mg
- Ulei de palmier – 2.2 mg
10 alimente de origine animală bogate în vitamina E
- Cod – 0.8 mg
- Homar – 0.9 mg
- Caracatiță – 1.0 mg
- Icre de pește – 1.0 mg
- Rac de râu – 1.3 mg
- Melci – 1.4 mg
- Păstrăv curcubeu – 2.0 mg
- Somon atlantic – 2.0 mg
- Carne de gâscă – 2.4 mg
- Abalone – 3.4 mg
10 fructe bogate în vitamina E
- Mamey sapote – 5.9 mg
- Avocado – 2.1 mg
- Mango – 0.7 mg
- Kiwi – 1.1 mg
- Afine – 0.8 mg
- Coacăze negre – 0.6 mg
- Merișoare uscate – 0.6 mg
- Măsline – 0.5 mg
- Caise – 0.3 mg
- Zmeură – 0.2 mg
7 legume bogate în vitamina E
- Ardei roșu – 1.9 mg
- Napi (cruzi) – 1.6 mg
- Salată de sfeclă – 1.3 mg
- Dovleac fiert – 1.3 mg
- Brocoli – 1.1 mg
- Sparanghel – 0.9 mg
- Spanac – 0.6 mg
Fructele și legumele, deși nu sunt surse principale de vitamina E, sunt esențiale pentru aportul de vitamine și antioxidanți necesari organismului.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.