sâmbătă, octombrie 5, 2024
More

    Ultimele articole

    5 mituri despre medicamente și adevărul din spatele lor

    Află mai multe despre medicamente pentru a putea recunoaște miturile și a evita greșelile legate de acestea.

    Mit #1 Medicamentele generice nu sunt la fel de bune ca medicamentele de marcă

    Adevărul: Medicamentele generice și cele de marcă au aceleași substanțe active, deci ceea ce face ca unul să funcționeze, îl face și pe celălalt. Un medicament generic trebuie să îndeplinească aceleași standarde stricte de calitate, siguranță și eficacitate ca și marca originală. Medicul care l-a prescris sau farmacistul îți pot spune dacă un medicament generic este potrivit pentru tine.

    Mit #2 Administrarea unei doze mai mari înseamnă că medicamentul va funcționa mai bine

    Adevărul: Administrarea unei doze prea mari de medicament sau folosirea sa prea des poate crește riscul de efecte secundare. Medicamentele funcționează doar așa cum este de așteptat, dacă sunt luate corect, așa că înțelegerea instrucțiunilor este cheia. Respectă informațiile de pe ambalajul medicamentelor eliberate fără prescripție medicală și sfaturile medicului atunci când iei un medicament pe bază de rețetă. Administrarea unei doze mai mari decât cea prescrisă sau recomandată este mai probabil să încetinească procesul de îmbunătățire a sănătății cuiva, decât să îl ajute.

    Mit #3 Pot să opresc administrarea de medicamente atunci când încep să mă simt mai bine

    Adevărul: Este important să continui să iei medicamentul atât timp cât este recomandat de către medicul sau farmacistul tău. Dacă iei un medicament în mod regulat și crezi că nu mai este nevoie, întreabă medicul înainte de a înceta să-l iei. Unele medicamente, precum antibioticele, spre exemplu, nu ar trebui oprite brusc, chiar dacă te simți bine sau simptomele tale dispar.

    Mit #4: Este în regulă să împart un medicament cu altcineva dacă are aceleași simptome

    Adevărul: Partajarea medicamentelor nu este recomandată. Medicamentul potrivit pentru o persoană nu este neapărat la fel de bun pentru alta. Înainte de a prescrie un medicament, medicul va face o evaluare a raportului beneficii/riscuri în funcție de problema ta individuală de sănătate, medicamente și caracteristici (cum ar fi vârsta, sexul și greutatea ta). Consultă medicul înainte de a lua un medicament nou, fie pe bază de prescripție, fie fără prescripție medicală.

    Mit #5 Este în regulă să zdrobești un comprimat dacă nu poți să-l înghit

    Adevărul: Sfărâmarea unui comprimat poate schimba modul în care este absorbit de organism și chiar îi poate lua din efecte. Întreabă întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de a modifica un medicament. Zdrobirea unui comprimat poate părea tentantă dacă ai probleme cu înghițitul, dar dacă nu ți se recomandă, nu o face! Unele medicamente provoacă iritații la nivelul gâtului când sunt sfărâmate, în timp ce altele pot elibera doze foarte mari din substanța activă, ceea ce poate duce la efecte negative grave.

    Concluzie:

    Este esențial să cunoști adevărul din spatele miturilor legate de medicamente pentru a le utiliza corect și în siguranță, respectând întotdeauna sfaturile medicului sau farmacistului.

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și