Acestea sunt analizele medicale anuale pe care e bine să le faci în funcție de vârsta ta. În adolescență și până la 20 de ani, prevenția nu este întotdeauna o prioritate. Cu toate acestea, este important să încurajăm fetele, nepoatele, colegele și prietenele noastre să facă controale și analize anuale încă de la o vârstă fragedă. De la 25-30 de ani, acestea devin deja o necesitate. Medicii încep să recomande mai multe teste și evaluări. Începem să fim mai atente la stilul nostru de viață și să identificăm aspectele asupra cărora trebuie să lucrăm. De la 40 de ani, se adaugă anumite analize recomandate anual, iar după vârsta de 50 de ani, frecvența acestora crește.
Este important să fim vigilente și să ne orientăm către prevenție, deoarece tratamentul ulterior poate deveni mai dificil. Nu trebuie să uităm să transmitem aceste informații mamelor, mătușilor și bunicelor noastre!
Analize anuale medicale pentru adolescente
Obiceiurile pe care le dezvoltăm în copilărie și adolescență ne influențează pe tot parcursul vieții. Prin urmare, dacă ești mamă sau ai o adolescentă în familie, asigură-te că înțelege importanța analizelor medicale și integrează-le în rutina anuală.
Este recomandat ca tinerele cu vârste între 14 și 20 de ani să meargă anual sau o dată la 2 ani la ORL și la oftalmolog pentru a preveni eventuale probleme de sănătate în aceste domenii. De asemenea, la această vârstă este necesară consultarea medicului ginecolog, care verifică starea menstruației, igiena intimă corectă, efectuează analize pentru depistarea bacteriilor și infecțiilor, precum și testul Papanicolau.
De asemenea, este important să se viziteze stomatologul cel puțin o dată pe an pentru consult și detartraj. Controlul tensiunii arteriale și al capacității pulmonare sunt, de asemenea, recomandate. Medicul poate solicita și un sumar de urină. În ceea ce privește analizele de sânge, se evaluează anual nivelurile de calciu, magneziu, fier, vitamina D. De asemenea, se pot recomanda hemograma și profilul lipidic. În funcție de rezultatele consultului, medicul de familie poate cere și profilul glucidic sau anumite investigații hormonale.
La prima analiză de sânge, este important să se determine Rh-ul și grupa de sânge, informații vitale în anumite situații.
Analize anuale recomandate până la 40 de ani
Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani au o mare responsabilitate asupra sănătății lor. Este esențial să…
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.