Jan Marsalek, fostul director executiv al firmei Wirecard, este acuzat că a utilizat funcționari corupți din serviciile de informații din Viena pentru a spiona cetățeni europeni, inclusiv prin accesarea bazei de date Schengen.
Acesta este suspectat că a coordonat spargeri și asasinate comise de echipe rusești de elită, obținând ilegal conținutul unor telefoane furate de la înalți funcționari publici austrieci și transmitându-l la Moscova.
Acuzațiile, bazate pe informații furnizate de serviciile secrete britanice, sunt incluse într-un mandat de arestare emis de poliția austriacă pe numele unui fost funcționar al poliției și al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott.
Cine este austriacul implicat în spionaj pentru Moscova
Jan Marsalek, în vârstă de 44 de ani, este un om de afaceri austriac dat în căutare internațională. Între 2010 și 2020, a fost director operațional al Wirecard, companie germană de procesare a plăților, care a intrat în insolvență în 2020. Marsalek a fost responsabil pentru afacerile Wirecard în Asia, unde s-a descoperit că aproximativ 2 miliarde de euro în numerar nu existau.
El și restul echipei executive au fost concediați în iunie 2020, după care Marsalek a fugit din Germania. Se presupune că în prezent locuiește în Rusia, după ce Interpol a emis un mandat de arestare cu „notificare roșie” pentru implicarea sa în scandalul Wirecard.
Conform anchetatorilor, Marsalek ar fi fost recrutat de serviciile secrete rusești încă din 2010. Informațiile noi din mandatul de arestare austriac arată că Marsalek ar fi putut fi unul dintre cei mai importanți agenți ai serviciilor de spionaj ale Kremlinului în Europa, folosindu-și poziția la vârful unei companii cotate la bursa DAX pentru a facilita operațiuni clandestine pe întregul continent și în Africa.
Sursa foto: Profimedia
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.