Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement împotriva României prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere. Executivul comunitar a informat că Statul nu respectă corect regulile Directivei 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.
În mod special, entitățile publice din România întârzie plățile către farmaciile private, ceea ce le poate conduce către faliment. Aceste întârzieri afectează lichiditățile întreprinderilor și complică situația financiară a acestora, având un impact negativ asupra competitivității și rentabilității acestora.
Conform Directivei 2011/7, autoritățile publice sunt obligate să își plătească facturile în maxim 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea de prelungire până la 60 de zile pentru entitățile publice care furnizează servicii medicale.
România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Întârzierile la plată din partea autorităților de sănătate publică către farmaciile independente pentru medicamentele eliberate pacienților pot pune în pericol existența acestora, având consecințe grave asupra lanțului de aprovizionare și distribuție a medicamentelor în România.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.