Unul dintre operatorii de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România, Depomureș, își mărește capacitatea de comprimare cu ajutorul finanțării de la Uniunea Europeană. Această extindere vine în contextul în care creșterea capacității de depozitare a gazelor naturale a devenit o politică benefică pentru securitatea alimentării în sezonul rece atât pentru consumatorii români, cât și europeni, în lumina recentei crize energetice și a eforturilor de reducere a dependenței de gazele rusești la nivel comunitar.
Proiectul Depomureș pentru depozitul de înmagazinare subterană a gazelor naturale din Târgu-Mureș a primit o cofinanțare de 12,77 milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), conform deciziei anunțate în decembrie.
Depomureș, al doilea operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România, operează depozitul Tg. Mureş, având o capacitate de înmagazinare de 300 milioane de metri cubi. Modernizarea depozitului aduce o contribuție esențială la integrarea pieței și la securitatea aprovizionării cu gaze naturale pentru România și țările învecinate, conform Planului REPowerEU.
Directorul general al Romgaz, acționar minoritar al Depomureș S.A., a subliniat importanța proiectului în contextul energetic actual, evidențiind rolul crucial al gazelor naturale în tranziția către energia verde.
Proiectul Depomureș este unul prioritar pentru țară și de interes comun la nivel european, contribuind la securitatea aprovizionării cu energie. Implementarea proiectului este estimată să fie finalizată în aproximativ doi ani, până în aprilie 2026.
Acordarea finanțării europene pentru acest proiect vine în contextul crizei energetice din 2021 și a instabilității geopolitice, evidențiind importanța infrastructurilor de înmagazinare pentru siguranța aprovizionării cu energie la nivel european.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.