luni, octombrie 7, 2024
More

    Ultimele articole

    Efectul consumului de energizante asupra inimii

    Ce sunt bauturile energizante

    De-a lungul ultimului deceniu, utilizarea bauturilor energizante a fost privita din ce in ce mai mult cu prudenta, intrucat concentratia lor de cofeina, taurina, guarana si L-carnitina este periculoasa si potential fatala.

    In plus, un numar mare de intoxicatii cu bauturi energizante au fost raportate in intreaga lume, inclusiv cazuri de convulsii si aritmii sau chiar morti subite.

    Impact si studii

    Ultimul deceniu a insemnat o crestere a consumului de bauturi energizante, care a coincis cu o rata crescuta a cazurilor raportate de intoxicatii care au dus la efecte adverse cardiovasculare, in special aritmii, desi majoritatea acestor cazuri au fost asociate cu alcool, stimulente sau consum rapid intr-o perioada scurta de timp.

    Controversa in privinta bauturilor energizante s-a intensificat recent din cauza rapoartelor tot mai numeroase privind toxicitatea bauturilor energizante, alarmante fiind tulburarile ritmului cardiac si anomaliile sistemului nervos central, precum fibrilatia atriala, respectiv, convulsiile.

    Desi bauturile energizante pot avea efecte nedorite, secundare consumului acestora, vizitele la camera de urgenta au crescut.

    In anul 2011, Departamentul pentru abuzul de substante si serviciile de sanatate mintala au dezvaluit ca 20 783 de persoane au vizitat camera de urgenta cu acuze legate de consumul bauturilor energizante bogate in cofeina, raportul aratand o dublare a cazurilor in intervalul 2007-2011.

    Convingerea cresterii performantelor atletice si cresterea capacitatii de concentrare au facut ca bauturile energizante sa devina suplimente populare in ultimii ani.

    Un studiu recent efectuat pe 1620 de studenti la asistenta medicala a remarcat ca 78,1% au raportat utilizarea acestor bauturi. Desi evaluarile subiective in privinta oboselii si a capacitatii de concentrare arata imbunatatirea lor dupa consumul de bauturi energizante, rata de performanta arata contrariul, si, de fapt, parea sa se inrautateasca in timp.

    Presiunea crescuta in privinta cresterii performantelor academice, atletice sau de ordin social, arata ca majoritatea consumatorilor de bauturi energizante sunt adolescenti si adulti tineri de sex masculin.

    Un sondaj efectuat in 2012 a raportat ca 85 de pacienti prezenti la departamentul de urgenta pe fondul consumului de energizante, le-au asociat cu consumul drogurilor, precum cocaina si metamfetamina.

    Un alt studiu a constatat ca barbatii au fost mai predispusi sa combine consumul de alcool sau droguri cu bauturile energizante, in timp ce la femei, co-ingestia altor medicamente a fost mai frecventa.

    Trebuie remarcat faptul ca timpul de injumatatire al cofeinei s-a dovedit a creste cu pana la 72% odata cu amestecul acesteia cu alcool, sporind astfel efectele energizantelor. Timpul de injumatatire al cofeinei reprezinta durata necesara pentru ca concentratia de cofeina din organism sa scada la jumatate din nivelul sau initial. De exemplu, daca timpul de injumatatire al cofeinei este de patru ore, in patru ore concentratia de cofeina din corpul tau se va reduce la jumatate.

    Este un indicator important inteles in contextul consumului de cofeina si a efectelor sale asupra organismului.

    Efectul consumului de energizante asupra parametrilor vitali

    Dovezile privind efectele adverse cardiovasculare raportate legate de bauturile energizante au contribuit la cresterea in continuare a suspiciunii cu privire la aceste substante.

    Se crede ca, cafeina, in special in doze mari, este asociata cu multiple comorbiditati cardiace, inclusiv palpitatii si o serie de aritmii, cum ar fi fibrilatia atriala si ectopia supraventriculara si ventriculara.

    Efectul cofeinei in privinta cresterii valorilor tensiunii arteriale este un factor care da de gandit, intrucat suprasolicitarea sistemului cardiovascular, sporeste probabilitatea de a declansa diverse aritmii.

    O astfel de crestere a tensiunii arteriale s-a dovedit a fi mai des intalnita la varstnici si la cei cu hipertensiune arteriala subiacenta.

    Un studiu efectuat pe 20 de tineri sanatosi a urmarit efectele consumului de energizante si stresul psihic indus. Rezultatele studiului au aratat ca in comparatie cu ingestia de apa, ingestia unei doze de 355 ml de bautura energizanta determina cresterea TA sistolice cu aproximativ 10 mmHg, a TA diastolice cu aproximativ 7 mmHg si a ritmului cardiac cu 20 batai / min, precum si scaderea vitezei fluxului sanguin cerebral cu -7 cm / s.

    Efectul consumului de energizante asupra frecventei cardiace si declansarea aritmiilor

    O revizuire recenta cuprinzatoare si sistematica a studiilor de caz legate de bauturile energizante si efectele lor adverse asupra sanatatii a constatat ca cele mai frecvente evenimente adverse afecteaza sistemele neurologic si cardiovascular.

    Efectele neurologice cel mai des raportate au fost convulsiile, agitatie neuropsihotica, comportament agresiv si tendinte de suicid. Acest lucru se poate datora faptului ca si taurina si cofeina sunt agenti psihoactivi cunoscuti.

    Evenimentele cardiovasculare au inclus raportari de: aritmii (intr-un procent de 35%), vasospasm coronarian, disectie anevrism aortic, stop cardiac, prelungirea intervalului QT, cardiomiopatii acute, salturi tensionale, tahicardie paroxistica supraventriculara, tromboza coronariana acuta si infarct miocardic cu supradenivelare ST.

    O serie de cazuri documentate au corelat consumul de bauturi energizante cu dezvoltarea fibrilatiei atriale.

    Alte ingrediente active si efectele acestora

    Taurina este un derivat al aminoacidului cisteina si se gaseste in cantitati mari in inima si muschii scheletici.

    Rapoartele necroptice au aratat o concentratie de taurina mai mare in muschiul ventriculului stang la pacientii care au murit de insuficienta cardiaca congestiva cronica comparativ cu pacientii care au murit din alte cauze si nu au avut patologie cardiaca. Studiul sugereaza ca taurina poate avea, de fapt, un efect inotrop, fapt ce poate oferi indicii asupra efectelor adverse cardiovasculare ale bauturilor energizante.

    Complexul de vitamine B, denumite complex de vitamina B, actioneaza ca si coenzime pentru buna functionare celulara, in special functia mitocondriala si productia de energie.

    Bauturile energizante contin adesea o cantitate mare de vitamine din grupul B, adesea in doze mai mari decat doza zilnica recomandata pentru persoanele sanatoase.

    Guarana, cunoscuta si sub numele de guarana, este o planta sud-americana care a fost mentionata inca din 1872 pentru tratamentul ‘durerii de cap’.

    L-carnitina este un aminoacid natural produs predominant de ficat si rinichi.

    Ginseng este un aditiv popular in bauturile energizante.

    Glucuronolactona este un derivat de glucoza, metabolizat in ficat si are rol in imbunatatirea performantei celulare.

    Concluzii

    In ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere exponentiala a numarului de bauturi energizante, precum si a numarului de cazuri raportate de aritmii sau alte complicatii cauzate de consumul acestora.

    Datele analitice au constatat ca marea majoritate a cazurilor s-au datorat consumului excesiv de bauturi intr-o perioada scurta de timp sau atunci cand au fost ingerate impreuna cu alte stimulente, cum ar fi alcoolul sau droguri.

    Pacientii cu diverse patologii prezente, cum ar fi insuficienta hepatica sau cardiomiopatia, ar trebui sa evite cu precadere consumul acestor produse.

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Sfatul Medicului și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și