joi, octombrie 3, 2024
More

    Ultimele articole

    FMI: Tensiunile geopolitice FRAGMENTEAZĂ comerțul internațional, generând un model specific Războiului Rece

    Războiul din Ucraina și tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China generează ”fragmentarea” comerțului mondial, modificând relațiile internaționale după modelul unui nou Război Rece, arată un raport elaborat de Fondul Monetar Internațional (FMI).

    În ultimul deceniu, viitorul integrării economice mondiale a fost contestat din ce în ce mai mult. Deziluzia cauzată de avantajele inegale ale comerțului, fragilitatea rețelelor globale de aprovizionare puternic specializate, din cauza expunerii la restricțiile pandemice, și tensiunile geopolitice generate de războiul din Ucraina contribuie la regândirea angajamentelor în materie de comerț liber, arată un studiu al FMI intitulat ”Modificarea relațiilor globale: Un nou Război Rece?”.

    Raportul atrage atenția asupra efectelor reconfigurării sistemului internațional din cauza tensiunilor geopolitice și a măsurilor protecționiste aplicate în noul context internațional. Relațiile globale se modifică, pe fondul tensiunilor politice ridicate și al intensificării politicilor menite să consolideze reziliența rețelelor de aprovizionare și a siguranței naționale. Prin utilizarea datelor obținute din surse bilaterale, documentul furnizează noi dovezi referitoare la fragmentarea comercială și în materie de investiții de la începerea invaziei ruse în Ucraina, comparând situația cu experiența istorică a primilor ani ai Războiului Rece. Deși amploarea fragmentării este relativ redusă și nu se știe cât va dura, decuplarea blocurilor politice rivale produsă în Războiul Rece sugerează că situația s-ar putea înrăutăți considerabil dacă vor persista tensiunile geopolitice și se vor intensifica acțiunile comerciale restrictive, avertizează studiul FMI.

    Statele non-aliniate încep să aibă roluri tot mai importante. Cu toate acestea, autorii constată că, spre deosebire de primii ani ai Războiului Rece, mai multe state non-aliniate considerate ca fiind de legătură au o importanță tot mai mare și servesc ca punți între blocurile majore. Ascensiunea acestor națiuni de legătură probabil a generat reziliență în comerțul mondial și în activitățile internaționale, deși nu amplifică în mod automat diversificarea, nu consolidează rețelele de aprovizionare și nu reduce dependența strategică, subliniază experții FMI.

    Studiul vizează în mod special rolul economiilor non-aliniate în tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China. Autorii constată că restricțiile comerciale impuse începând din 2018 au afectat semnificativ comerțul bilateral, iar China nu mai este principalul partener comercial al SUA. În noul context, există dovezi tot mai clare că legăturile directe între SUA și China au fost înlocuite cu legături indirecte, facilitate de țări-terțe. În contextul în care China a pierdut cote în privința importurilor în SUA, alte țări, Mexicul, Canada, economii asiatice, în principal Vietnamul, au devenit mai importante. Națiunile non-aliniate ar putea beneficia de pe urma amplificării fragmentării geo-economice. Drumul înainte va depinde în mare parte fie de opțiunea liderilor politici de a menține avantajele economiei globale integrate, fie de adoptarea unor forme ale decuplării comerciale mai severe, concluzionează experții FMI.

    Foto: Profimedia

    Statele Unite nu intenționează decuplarea de China, dar VOR CONTRACARA dezechilibrele comerciale

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și