Coaliția guvernamentală din Germania va continua în următoarele luni modernizarea forțelor armate, urmând să aloce aproximativ șapte miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari) pentru două fregate și pentru sute de vehicule blindate, conform oficialilor guvernamentali de la Berlin.
Guvernul Olaf Scholz va activa o opțiune de cumpărare a încă două fregate F126 pentru suma de aproximativ trei miliarde de euro, ridicând numărul total la șase, au declarat oficiali implicați în planificare, care au preferat să mențină anonimatul.
Proiectul fregatelor va fi încredințat unei unități a companiei Damen Schelde Naval Shipbuilding BV din Olanda, iar în contract ar urma să fie implicate și firmele Thales SA (Franța) și Blohm+Voss (Germania).
De asemenea, Guvernul german va semna un contract de aproximativ patru miliarde de euro pentru 900 de transportoare blindate Fuchs fabricate de grupul Rheinmetall Landsysteme GmbH. Vehiculele militare ar urma să înceapă să fie livrate din anul 2025.
Ministerul german al Apărării nu a făcut niciun anunț privind aceste planuri de achiziții. Contractele vor trebui aprobate de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului, în cadrul planului Berlinului de modernizare a forțelor armate pe fondul riscurilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.
Imediat după izbucnirea războiului, cancelarul Olaf Scholz a creat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziții militare, suplimentar față de bugetul anual de 52 de miliarde de euro alocat apărării. În acest context, Germania a atins pentru prima dată nivelul cheltuielilor militare de 2% din PIB stabilit de NATO. Cancelarul Scholz a dat asigurări că Berlinul va menține nivelul cheltuielilor militare și după expirarea fondului special de achiziții, în anul 2027. Ministrul Finanțelor, Christian Lindner, a semnalat că bugetul militar va fi la același nivel în 2025, în timp ce alte ministere vor diminua cheltuielile.
Foto: Profimedia
Netanyahu anunță, pe fondul presiunilor politice interne, că a stabilit DATA ofensivei în orașul Rafah
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.