În ciuda promisiunilor făcute în campania electorală din urmă cu patru ani de a proteja spațiul verde din București, situația din Parcul Regele Mihai I (cunoscut sub numele de Herăstrău) rămâne dezastruoasă. Parcul istoric este într-o stare avansată de degradare, iar numeroase cârciumi apar ca ciupercile după ploaie, fără ca autoritățile să intervină eficient.
Recent, un nou restaurant cu specific italian, denumit Octagon, și-a deschis porțile pe spațiul verde din Parcul Herăstrău, în ciuda faptului că zona este monument istoric și protejată de lege. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la neglijența administrației locale conduse de Nicușor Dan și Clotilde Armand în ceea ce privește conservarea parcurilor istorice din Capitală.
Pe lângă aspectul vizual dezolant al parcului, aleile de pe marginea lacului sunt într-o stare avansată de degradare, reprezentând un pericol pentru trecători, în special pentru cei care folosesc bicicletele. Spațiul verde este extrem de neîngrijit, iar deschiderea unor noi restaurante pe terenul verde agravează situația.
Parcul „Regele Mihai I al României” este considerat un unicat în Europa, fiind cel mai mare parc din București și chiar din Europa aflat în interiorul unui oraș. Construit în 1936 pe malurile Lacului Herăstrău, parcul se întinde pe o suprafață de 187 de hectare și include un lac central și o alee de aproape 6 kilometri care înconjoară lacul.
În ciuda statutului său de monument istoric, Parcul Herăstrău se confruntă cu probleme grave de conservare și administrare, iar apariția unor noi construcții, precum restaurantul Octagon, ridică întrebări cu privire la respectarea legilor și regulamentelor în vigoare.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.