sâmbătă, octombrie 12, 2024
More

    Ultimele articole

    Intoleranta la gluten si cancerul

    Ce este intoleranta la gluten

    Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia.

    Cum se manifesta

    Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii.

    Semne si simptome

    La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale.

    • diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta
    • steatoreea (scaune galbene datorita grasimilor)
    • flatulenta

    Consecintele malabsorbtiei sunt: scadere in greutate, anemie, afectiuni neurologice datorita deficitului de vitamina B6, osteopenie datorita malabsorbtiei vitaminei D si deficitului de Ca. Adultii dezvolta rar criza celiaca, ce consta in diaree abundenta si tulburari electrolitice.

    Manifestarile extraintestinale sunt reprezentate de:

    • dermatita herpetiforma manifestata prin papule si vezicule pruriginoase
    • glosita atrofica manifestata prin leziuni orale, uscaciune sau senzatie de arsura a limbii
    • scaderea densitatii osoase
    • anemie prin deficit de fier
    • manifestari neurologice

    Cauze

    Apare datorita factorilor de mediu, la indivizii predispusi genetic, avand o frecventa crescuta intrafamilial. Principalele gene sunt HLA DR3-DQ2 si DR4-DQ8. Aceste modificari genetice cresc si riscul de limfom cu celule T. Se poate asocia cu diabet zaharat tip 1 si boli autoimune tiroidiene.

    Tipuri de afectiune

    Boala celiaca se poate clasifica astfel: boala celiaca clasica, boala atipica, boala asimptomatica, boala potentiala, boala latenta, boala refractara.

    Diagnostic

    Exista 2 categorii de persoane: cele cu risc scazut de a avea boala celiaca si cele cu risc crescut. Pacientii cu risc crescut sunt cei care prezinta diaree cronica cu steatoree, cei cu rude de gradul 1 cu boala celiaca, pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1, tiroidita autoimuna, sindrom Down sau Turner.

    Relatia dintre boala celiaca si cancer

    Principalele tipuri de cancere, ce apar mai frecvent la pacientii cu boala celiaca sunt cele gastrointestinale si limfoamele. Riscul pentru limfoame Hodgkin se pare ca ar fi de 2 pana la 5 ori mai mare fata de persoanele fara boala celiaca.

    Cancerul de intestin subtire este o boala foarte rara, dar riscul este mai mare in contextul inflamatiei cronice din boala celiaca. Un studiu efectuat in Suedia a aratat un risc crescut de cancer de cai biliare la pacientii cu boala celiaca.

    Tratament

    Tratamentul consta in consiliere, dieta fara gluten, identificarea deficientelor nutritionale si tratarea acestora.

    Preventie

    Introducerea in alimentatie a glutenului dupa varsta de 6 luni si pana la 12 luni poate reduce riscul de aparitie a intolerantei la gluten.

    Cum traim cu afectiunea

    In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe produse alimentare fara gluten, insa trebuie evitate produsele din grau, secara si orz.

    Concluzii

    Boala celiaca va deveni din ce in ce mai usor de recunoscut, ceea ce va duce la crestere a numarului de cazuri, in special cazuri minim simptomatice. Este esential ca pacientii sa stie ca poate exista o asociere cu cancerul, desi nu aceasta este principala cauza de deces a acestor pacienti.

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Sfatul Medicului și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și