joi, octombrie 3, 2024
More

    Ultimele articole

    Luna vulcanică a planetei Jupiter. NASA a publicat noi imagini cu Io

    În 2016, nava spațială Juno a capturat imagini uluitoare ale uneia dintre lunile lui Jupiter, Io, cunoscută pentru activitatea sa vulcanică intensă. Fotografiile tridimensionale realizate de NASA au dezvăluit un peisaj spectaculos, cu munți abrupți și un lac roșu de lavă, neted precum sticla.

    Scott Bolton, cercetătorul principal al misiunii Juno, a declarat: „Io este pur și simplu plin de vulcani și i-am surprins pe câțiva dintre ei în acțiune. Avem, de asemenea, imagini impresionante și date referitoare la un lac de lavă de 200 de kilometri, denumit Loki Patera, care prezintă detalii uimitoare, inclusiv insule încorporate în mijlocul unui lac de magmă, conturate de lavă incandescentă”.

    Reflectarea speculară a suprafeței lacului sugerează o netezime similară cu cea a sticlei, amintind de obsidianul vulcanic de pe Pământ. Pe lângă Pământ, Io este singurul loc din sistemul nostru solar unde se pot observa vulcani activi. Datele științifice au fost folosite pentru a interpreta umbrele și a măsura distanțele, oferind o perspectivă asupra acestui peisaj vulcanic unic”.

    Io, descoperită pentru prima dată de Galileo Galilei în 1610, este doar puțin mai mare decât luna noastră. Suprafața sa stâncoasă este presărată cu sute de vulcani, amintind de planeta vulcanică fictivă Mustafar din universul „Star Wars”. Observațiile oamenilor de știință asupra erupțiilor puternice de lavă de pe Io, care pot atinge înălțimi de zeci de mile, au fost facilitare de forțele gravitaționale exercitate de Jupiter, Europa și Ganimede, generând o cantitate imensă de căldură care menține rocile sub formă de lichid. Această activitate vulcanică ajută luna să elibereze presiunea gravitațională acumulată”.

    Io a fost studiată de mai multe misiuni spațiale, inclusiv sondele Pioneer și Voyager în anii ’70 și sonda Galileo în anii ’90. Descoperirile recente ale misiunii Juno contribuie la o mai bună înțelegere a fenomenelor vulcanice de pe Io, deschizând noi perspective asupra acestei lumi unice din sistemul nostru solar.

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și