Telegonia, această teorie interesantă dezvoltată de biologul August Weismann în secolul al XIX-lea, susține că bebelușul poate semăna cu prima dragoste și nicidecum cu partenerul curent din viața mamei.
Ce este telegonia?
Telegonia este o teorie care susține că bebelușul unei femei ar putea semăna cu primul ei partener, chiar dacă acesta nu este tatăl biologic al copilului. Teoria are mulți adepți, dar și contestatari.
Teoria conform căreia
bărbatul care deflorează o femeie devine tatăl copiilor ei cu alt bărbat, revine în atenția oamenilor de știință, girată de Biserica Ortodoxă Rusă.
În secolul XIX, această teorie era foarte populară printre puritanii americani, apoi a constituit o bază de plecare pentru experimentele odiosului doctor nazist Mengele și a fost adoptată de organizația rasistă Ku Klux Klan. Nu tocmai lipsită de dovezi, telegonia a fost definită ca o “lege biologică arbitrară”, și nu ca o știință. Un cercetător rus, Valeri Bochkarev, reia această controversată teorie, afirmând că o femeie care are contacte sexuale cu mai mulți bărbați înainte de a naște își “poluează linia cromozomială”, doar “virgină fiind pură din punct de vedere genetic”.
Susținătorii acestei teorii spun că aceasta ar fi fost dovedită de biologul şi filosoful francez Felix Le Dantec, în urma unui experiment pe animale: O iapă a fost împerecheată cu un mascul zebră, iar ulterior cu un cal pur sânge. Mânzii rezultați au prezentat dungi caracteristice unei zebre, susțin autorii studiului.
Argumente PRO și CONTRA
Biologii moderni explică fenomenul telegoniei astfel: primul bărbat din viața unei femei poate avea niște secvențe dominante care să se „lipească” de secvențe din cromozomii femeii, producând astfel un efect întârziat.
CONCLUZIE
Telegonia vrea să demonstreze că păstrarea virginității până la căsătorie nu este doar un principiu moral, ci și unul care ține de genetică.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.