De mult timp OMS definește obezitatea ca fiind o boală cronică. Atunci când ajunge în stadii severe, poate afecta viața de zi cu zi a pacientului. O intervenție chirurgicală în cazul obezității permite scăderea durabilă în greutate și un mai bun control asupra acestei boli și bolilor asociate. Mai multe despre chirurgia bariatrică, adică operația de micșorare a stomacului, ne-a vorbit Dr. Stefan Tucă, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgia laparoscopică avansată, chirurgia bariatrică, herniologie, flebologie.
Cum ajută operația de micșorare a stomacului pacienții cu obezitate?
În funcție de excesul ponderal avut, o persoană poate fi supraponderală sau obeză. Raportat la indicele de masă corporală, care este o unitate de măsură după care medicii se ghidează, o persoană subponderală are un indice între 25 și 30. Ce este peste 30 se încadrează la obezitate, care la rândul ei poate fi împărțită pe categorii – cea mai severă fiind obezitatea morbidă, care înseamnă un indice de peste 40.
Chirurgia bariatrică este o metodă terapeutică de a slăbi la care apelează persoanele cu exces ponderal și care constă în mai multe proceduri cunoscute sub termenul de micșorarea stomacului. Cele mai frecvente proceduri sunt: gastric sleeve și gastric bypass, fiecare cu beneficiile și contraindicațiile ei. Principiul este însă același: prin micșorarea stomacului, care după operație va avea o capacitate de 80-100 ml, pacientul va manca mai puțin, deci va consuma, totodată, și un număr redus de calorii. Pentru că volumul stomacului este micșorat semnificativ după operație, pacientul se va sătura mult mai repede.
Mai exact, micșorarea stomacului duce la o reducere a cantității de nutrienți și calorii absorbite prin alterarea procesului digestiv. Ca urmare, pacienții cu exces ponderal vor slăbi mult mai repede, dar și eficient, și, bineînțeles, o vor face într-un mod sigur, iar pierderea se menține pe termen lung. Un beneficiu major al chirurgiei bariatrice este reducerea riscului afecțiunilor de sănătate asociate excesului ponderal.
Când este indicată operația de micșorare a stomacului? Sunt situații în care aceasta este văzută doar că un moft?
Obezitatea este o boală cronică, iar operația de micșorare a stomacului este o modalitate chirurgicală de a slăbi, cu indicații bine stabilite și care se efectuează în cele mai multe cazuri strict din punct de vedere medical. Există și situații când poate fi văzută ca un moft, în special atunci când vorbim de o pierdere care poate fi considerată mică, de exemplu 15-20 kg, dar care raportată la înălțimea persoanei respective, ne poate duce la supraponderabilitate sau obezitate.
De menționat faptul că chirurgia bariatrică nu este o operație estetică, sau mai bine spus, nu se realizează din considerente ce țin doar de aspectul fizic. Printre indicațiile de bază se află un indice de masă corporală de peste 35 asociat sau nu cu comorbidități, precum diabetul zaharat de tip 2, afecțiuni cardiovasculare, artroză etc. Se poate efectua și la persoanele care sunt supraponderale dacă au comorbidități.
Care sunt candidații eligibili pentru chirurgia bariatrică? Există contraindicații?
Organizația Mondială a Sănătății spune că în jur de 1% dintre persoanele obeze pot slăbi prin metode precum dietă și sport. Așadar, candidații eligibili pentru chirurgia bariatrică sunt persoanele supraponderale sau obeze care au și comorbidități și care nu reușesc să slăbească prin metodele tradiționale și să mențină greutatea pierdută.
Fiind o procedură chirurgicală, are și contraindicații, însă sunt destul de rare și multe dintre ele pot fi rezolvate. Înainte de operație, pacienții trec printr-o serie de investigații care pot califica sau descalifica pacientul de la intervenție. De exemplu, dacă vorbim despre persoanele care mănâncă pe fond emoțional, operația poate fi contraindicată dacă problema de fond nu este rezolvată. Și asta putem afla în urma consultului psihologic. Pacienții au o întâlnire cu un psihoterapeut pentru a vorbi despre asta.
Cum arată viața pacientului post-operator? Urmează niște reguli privind regimul alimentar?
Potrivit pacienților mei, și nu numai, viața este foarte bună. Calitatea vieții este îmbunătățită semnificativ, problemele de sănătate și ele se ameliorează, stima de sine se îmbunătățește semnificativ. Viața pacientului bariatric este una normală; mănâncă normal, fără excese, asociind totodată și mișcare fizică. Având în vedere faptul că procesul digestiv este alterat, pacientul va trebui să ia vitamine și minerale pe tot parcursul vieții și să meargă regulat la consult/analize. La regim este nevoie de puțină atenție la consumul de proteine.
Există posibilitatea ca pacientul să revină la kilogramele în plus după intervenție?
Dacă nu respectă indicațiile echipei medicale, aici ne referim la planul alimentar, dacă nu face mișcare, dacă revine la vechile obiceiuri adică un consum excesiv de calorii, da, se poate reîngrășa, însă nu va ajunge la greutatea avută în momentul operației.
Care este „rețeta” pentru a menține rezultatele post-operatorii?
Nu există o rețetă pentru a menține rezultatele pe lungă durată. Am pacienți care au 5-6 ani de la operație și încă au aceeași greutate. O oscilație a kg – plus-minus- după operație este normală. Dacă vorbim totuși de o rețetă, se poate mânca cam tot – însă cu moderație și, bineînțeles, să nu se uităm de sport.
Foto: shutterstock
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.