În ultima vreme au apărut pe piața din România tot felul de varietăți de ouă, inclusiv ouă BIO sau cu conținut ridicat de acizi grași Omega-3.
Mai mult, sunt și ouă de găini crescute în baterie sau la sol, astfel că mulți dintre noi pur și simplu nu mai știm ce este mai bun.
Medicul Mihaela Bilic vine în ajutorul nostru și explică diferențele (sau lipsa lor) dintre tipurile de ouă disponibile pe piață.
Ea spune că indiferent de modul în care a fost crescută, „găina nu știe să facă decât ouă bune”.
„Analizele nutriționale nu au arătat diferențe calitative și cantitative pentru proteine, vitamine și minerale, conținutul oului este la fel de valoros indiferent dacă are cifra 0, 1, 2 sau 3 la codul imprimat pe coajă”
Ce ouă merită banii noștri?
Medicul spune că există pe piață și ouă cu Omega 3, iar acestea sunt recomandate, pentru că găina, pur și simplu, preia nutrienții benefici și le transferă în conținutul ouălor.
Astfel, Mihaela Bilic recomandă mai degrabă să cumpărăm ouă cu aport de acizi grași esențiali Omega 3, pentru că, în acest caz, găinile sunt hrănite cu semințe, nu cu soia.
„Mai nou există pe piață și ouă funcționale, cu aport de acizi grași esențiali omega 3. Aceste ouă merită lăudate: găina este intermediarul prefect care prelucrează omega 3 din surse vegetale și îl transformă în omega 3 eficient pentru noi, oamenii. Alimentația găinii se reflectă direct în calitatea oului, nu întâmplător găinile hrănite cu porumb au gălbenușul mai galben, iar găinile hrănite semințe de in conțin mai mult omega 3. Haideți să lăsăm găinile să mănânce semințe de in, au enzimele digestive necesare să extragă nutrienți benefici, o fac mai bine decât noi.
Dacă ar fi să alegem pe ce anume să cheltuim mai mulți bani, între oul BIO și oul cu omega 3, eu îl aleg pe ultimul. Pentru că știu că în prezent mare parte a hranei BIO este produsă la scară industrială în China iar materia primă rămâne tot soia. În schimb pentru oul cu omega 3 este obligatoriu să hrănești găina cu semințe. Iar analiza nutrițională a oului cu omega 3 confirmă conținutul lui bogat în acizi grași esențiali.
Nu știu dacă oul BIO are gust mai bun decât alte ouă, dar vă confirm că oul cu omega 3 are beneficii reale pentru sănătate față de varianta clasică. În concluzie dacă vreți să mâncați mai sănătos și nu aveți în meniu pește și fructe de mare de minim 2 ori/săptămână, completați cu un ou cu omega 3!
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.