Un puț vechi de uraniu din regiunea Kurgan, Rusia, a fost inundat, iar acum ecologiștii se tem că noroiul radioactiv va ajunge în râul Tobol, vital pentru un oraș întreg.
Cele mai grave inundații din Rusia din ultimele decenii au afectat minele de uraniu din epoca sovietică din regiunea Kurgan, provocând temeri de poluare radioactivă și chimică în râul Tobol.
Zăcământul de uraniu Dobrovolnoye, exploatat de Rosatom, se află în zona inundabilă din districtul Zverinogolovsky din Kurgan.
Bariera naturală de protecție a fost compromisă de sutele de puțuri miniere, permițând substanțelor radioactive să ajungă în râu, potrivit ecologiștilor.
Ecologiștii au avertizat că minele au acumulat „nămol radioactiv” de ani de zile, iar inundațiile recente au intensificat riscul de contaminare a apei și afectare a comunităților riverane râului Tobol.
Andrei Ozharovsky, fizician nuclear, a atras atenția asupra soluției radioactive de uraniu care s-a scurs din puțurile inundate, amenințând calitatea apei din râu.
Concentrațiile de uraniu din Tobol sunt mai mari decât de obicei, reprezentând o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, deoarece uraniul este atât radioactiv, cât și toxic.
Expunerea la uraniu prin consumul apei poate avea consecințe grave, deoarece expunerea internă la radiații este mult mai periculoasă decât expunerea externă.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.