Un raport realizat și finanțat de Guvernul SUA și de U.E arată că țara noastră a făcut progrese importante în combaterea corupției. Raportul Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC) cuprinde o analiză aprofundată a problemelor de crimă organizată: trafic de persoane și droguri.
Fenomenul corupției din România i-a determinat pe reprezentanții guvernamentali din Statele Unite și Uniunea Europeană să realizeze un studiu referitor la acest aspect. Din raportul GI-TOC, reies și următoarele aspecte:
- Țara a cunoscut o îmbunătățire puternică a climatului de guvernare în ultimii ani.
- În ceea ce privește corupția, una dintre cele mai vulnerabile zone din ultimul an au fost achizițiile publice și țara este încă clasată printre cel mai corupte din UE.
- Cu toate acestea, în timp ce rămân preocupări serioase, atât pe plan național, cât și internațional, România a făcut progrese semnificative în acest domeniu.
- Recent, unele personalităţi politice importante au fost înlăturate din funcţiile publice în urma unor anchete care au demonstrat că au abuzat de putere pentru a-și servi propriile interese.
Totuși, corupția, la nivelul guvernului și al partidelor politice, odată cu degradarea economică și morală a României după căderea comunismului, rămâne principala temă a dezbaterilor naționale, mai reiese din raport. De asemenea, încrederea în autorități și lipsa de respect față de lege a scăzut considerabil în ultimii 30 de ani. Este remarcată și activitatea DNA în lupta pentru combaterea corupției, cât și eforturile României de a lupta împotriva traficului de persoane, de droguri, de migranți, de arme, de spălare a banilor, evaziunii fiscale și infracțiunilor cibernetice. În acest context, a fost remarcată și capacitatea României de gestionare a crizei refugiaților din Ucraina, în contextul în care au existat mai multe voci care și-au exprimat neîncrederea.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.