Liban: Șase luptători uciși în raiduri israeliene
Hezbollah-ul libanez și aliatul său, mișcarea Amal, au raportat vineri moartea a șase dintre membrii lor în urma bombardamentelor israeliene din sudul Libanului, în apropierea graniței cu Israelul.
De la atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, au avut loc schimburi zilnice de focuri la granița israeliano-libaneză între armata israeliană și Hezbollah, care susține mișcarea islamistă palestiniană în războiul său împotriva Israelului din Fâșia Gaza.
Hezbollah vizează poziții și obiective militare israeliene din apropierea graniței. Israelul răspunde cu bombardamente în sudul Libanului, în special împotriva oficialilor Hezbollah și Hamas.
Vineri, Hezbollah a raportat moartea a trei dintre luptătorii săi în bombardamentele israeliene și a revendicat responsabilitatea pentru nouă atacuri împotriva pozițiilor armatei israeliene din nord.
Mișcarea Amal a susținut că trei dintre membrii săi au fost uciși într-o lovitură israeliană asupra unui centru Amal din Jdeidet Marjayun, precum și alte două într-o lovitură similară în orașul de graniță Aita el-Shaab.
Israelul este acuzat că folosește inteligența artificială în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza.
Două instituții de presă israeliene acuză guvernul israelian că utilizează inteligența artificială pentru a identifica și a lovi ținte în Fâșia Gaza, provocând un număr mare de victime civile. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a reacționat puternic la aceste acuzații.
Investigația publicată de +972 Magazine și Local Call descrie un program al armatei israeliene numit „Lavender”, care folosește IA pentru a identifica ținte în Fâșia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.
Potrivit acestor surse, armata a tratat producțiile mașinii de IA „ca și cum ar fi o decizie umană”.
Antonio Guterres a subliniat că IA ar trebui să fie folosită ca o forță a binelui și nu să contribuie la război la un nivel industrial.
Conform Ministerului Sănătății al Hamas, campania intensă de bombardare asupra Fâșiei Gaza și ofensiva terestră a armatei israeliene au provocat moartea a 33.091 de palestinieni, majoritatea civili.
Israelul a recunoscut că lucrează la instrumente IA în cadrul armatei, iar în trecut a folosit IA în Fâșia Gaza pentru identificarea țintelor.
Un fost ofițer israelian de informații a avertizat că această tehnologie se poate transforma într-o „fabrică pentru asasinate în masă”.
Specialiștii și experții internaționali au exprimat îngrijorare cu privire la utilizarea IA în conflictele armate, subliniind riscurile și consecințele grave.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.