Patronii de restaurante din Romania se confruntă cu posibilitatea de a primi amenzi de până la 200.000 lei dacă diametrul blatului de pizza servit este mai mic decât dimensiunea specificată în meniu. Această practică incorectă a fost deja sancționată de Protecția Consumatorilor, care a impus o amendă de 40.000 lei unui antreprenor din Iași pentru o pizza cu un blat de doar 28 cm, în loc de 32 cm.
Investigația realizată de a relevat discrepanțe semnificative între dimensiunile reale ale pizzei și cele menționate în meniuri. De exemplu, în Centrul Vechi din București, o Pizza Margherita ar trebui să aibă 30 cm conform meniului, dar măsurătorile au arătat că blatul avea doar 28 cm. În același timp, pizza cu carne, specificată ca având 28 cm, avea de fapt un blat de 32 cm.
Reacția oficială și avertismentul ANPC
Protecția Consumatorilor a subliniat importanța respectării legislației în ceea ce privește informațiile din meniuri. Comisarul-șef adjunct ANPC Iași, Florin Onofrei, a avertizat că dimensiunile produselor trebuie să corespundă cu cele specificate, altfel operatorii economici risca sancțiuni financiare substanțiale. Măsurătorile și cântărirea produselor ar trebui făcute după gătire, conform reglementărilor legale existente din 2006.
„Dacă avem, de exemplu, în meniu 32 cm, după ce coacem această pizza trebuie să aibă neapărat 32 cm, nicidecum 25 sau 28 cm. Dacă se regăsesc aceste lucruri la vânzare, atunci operatorul economic va fi sancționat la cifra de afaceri”, a avertizat Florin Onofrei.
Este esențial ca patronii de restaurante să respecte cu strictețe prevederile legale pentru a evita consecințele nedorite și pentru a asigura transparența și corectitudinea în relația cu clienții lor.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.