Contextul european al reintroducerii serviciului militar obligatoriu
Sunt zece ani ani de când Ucraina se luptă împotriva Federației Ruse pentru recuperarea peninsulei Crimeea și regiunii Donbas. Între timp, majoritatea țărilor est-europene se pregătesc să reintroducă serviciul militar obligatoriu de teama unui posibil atac rusesc la distanță sau a unei invazii. Guvernele europene consideră că numai prin creșterea efectivelor militare, Rusia ar putea fi descurajată să comită acte de agresiune asupra spațiului euroatlantic.
Situația Armatei Române
România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Un sfert dintre candidații interesați să se alăture Armatei Române au picat testele fizice, precum alergarea de rezistență. 18% au picat testele psihologice. Salariile sunt mici în raport cu media europeană. Nu ajung nici măcar la 1.000 euro, insuficient pentru a face față inflației.
Opinia publică și reintroducerea serviciului militar obligatoriu
Conform unor sondaje, 58% dintre români se opun reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Există diverse motive invocate, precum lipsa de încredere în autorități sau prioritizarea familiei în fața serviciului militar.
Nevoia de personal militar
Conform generalului în retragere Virgil Bălăceanu, România ar avea nevoie de un număr semnificativ mai mare de militari pentru a face față unui posibil atac rusesc. Totuși, se subliniază importanța refacerii rezervei armatei pe principii voluntare pentru a evita reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.