Mai puțin de 24 de ore ar fi suficiente pentru ca Vladimir Putin să atace și să cucerească Bucureștiul, conform unui raport alarmant. Dificultățile în deplasarea trupelor și munițiilor NATO, influențele rusești în regiune și un punct vulnerabil din teritoriul României ar facilita obținerea unei victorii rapide.
Scenariul este considerat un coșmar, iar posibilitatea unui atac rusesc în România îngrijorează NATO. Trupele Moscovei se află la mai puțin de 500 de kilometri de București, în Crimeea, iar flota navală din Marea Neagră este pregătită pentru acțiune.
Raportul CEPA, coordonat de generalul armatei americane Ben Hodges, evidențiază că o acțiune a Kremlinului ar putea paraliza Europa, motiv pentru care NATO investește în apărare.
„Poarta Focșani”, cel mai vulnerabil punct
Un posibil atac rusesc ar putea avea ca punct de intrare „Poarta Focșani”, considerat cel mai critic punct pentru apărarea României și cea mai mare slăbiciune a granițelor NATO. Acest punct strategic se află între Dunăre și Siret, fiind esențial pentru securitatea Bucureștiului.
Experții militari indică faptul că armata rusă, poziționată în nord-vestul Mării Negre, ar putea ajunge în capitală în puțin peste 24 de ore. Orașele Tulcea, Galați și Brăila ar fi, de asemenea, expuse în cazul unei debarcări pe Dunăre a rușilor.
Pentru a proteja acest punct strategic, trupele NATO ar trebui să intervină rapid, deoarece armata României ar fi înfrântă încă din prima zi a unui posibil conflict cu Rusia. Infrastructura și comunicațiile precare din zonă ar complica intervenția NATO, conform studiului CEPA.
Analiza CEPA subliniază că o intervenție a NATO în cazul unei invazii rusești în România ar putea întâmpina dificultăți din cauza situației precare a infrastructurii și comunicațiilor din regiune. O strategie de apărare ar necesita mobilizarea între 60.000 și 100.000 de soldați, precum și resurse semnificative de echipamente și muniții, inclusiv 20 de milioane de litri de păcură și 12.000 de tone de muniție.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.