Sebastian Kurz, fost cancelar federal al Austriei până în luna octombrie a anului 2021, este implicat, la cel mai înalt nivel, în conducerea unei companii energetice care este controlată de Emiratele Arabe Unite (EAU), dezvăluie o investigație realizată de surse de încredere.
Rădăcinile acestei relații care ridică numeroase semne de întrebare au fost descoperite chiar în luna iulie a anului 2021, atunci când Sebastian Kurz a împins Austria într-o „alianță a hidrogenului” cu Emiratele Arabe Unite.
După doar 8 luni, Sebastian Kurz s-a alăturat filialei olandeze a unei firme energetice deținute de Emiratele Arabe Unite care dorește să livreze hidrogen în Europa, fiind un personaj-cheie.
Fosta „față proaspătă” a Europei și-a îndreptat atenția către alte orizonturi și a primit „tratament VIP”.
Mașini rapide, artificii și o coloană sonoră cu muzică electronică a unui muzician la modă din Berlin. Este o imagine desprinsă dintr-un clip surprinzător postat, la începutul lunii decembrie, de Sebastian Kurz. Clipul a fost vizionat de milioanele de urmăritori ai săi de pe Facebook și Instagram.
În acest videoclip, mașini de curse rulează în viteză pe o pistă de Formula 1, însoțite de o vedere panoramică a orizontului Dubaiului.
Fostul cancelar austriac a fost numit, în trecut, „fața proaspătă” a Europei de centru-dreapta, dar la sfârșitul anului 2023 s-a alăturat unui număr mare de politicieni, jurnaliști și lobbyiști, La Summit-ul COP28 privind clima din, desfășurat chiar în Emiratele Arabe Unite.
Sebastian Kurz a primit tratamentul VIP din partea gazdelor, iar imaginile îl arată întâlnindu-l pe conducătorul Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed, care îl descrie pe Kurz ca pe un prieten, alături de impresarul energetic al Emiratelor și președintele summit-ului, Sultan al-Jaber.
Strângerea de mână a lui Kurz la COP28 nu a fost prima sa întâlnire cu conducătorii Emiratelor. Dornic să construiască o relație, Kurz s-a întâlnit de mai multe ori cu cei mai importanți politicieni ai Emiratului, în perioada în care a fost ministru de externe și cancelar.
Doar câteva luni mai târziu, Sebastian Kurz a fost forțat să abandoneze funcția din cauza acuzațiilor de corupție și mită. Anul acesta, de altfel, el a fost condamnat pentru că a mințit parlamentul în legătură cu implicarea sa în numirea unui aliat în funcția de director general al holdingului de stat din Austria, ÖBAG.
În luna aprilie a anului 2022, dezamăgit, politicianul s-a alăturat în calitate de director unei filiale olandeze a conglomeratului de stat UAE de energie regenerabilă Masdar. Cu o lună mai devreme, în martie 2022, Austria a semnat un memorandum de înțelegere cu Emiratele Arabe Unite, care oficializa alianța pe hidrogen pe care Kurz a intermediat-o.
Deși Masdar nu a fost implicat oficial în negocieri, președintele și fondatorul său, al-Jaber, a fost cel care a semnat acordul cu Kurz. Al-Jaber a co-fondat și holdingul olandez pentru care lucrează Kurz, Masdar Solar & Wind Coöperatief UA, în 2008.
Filiala olandeză Masdar a fost înființată în 2008. Pe hârtie, compania nu trebuie să plătească impozit pe dividendele câștigate în Țările de Jos, ceea ce înseamnă că acestea pot fi transferate fără impozit în alte țări, precum Emiratele Arabe Unite.
Conform unui tratat fiscal de dublă impozitare semnat cu Emiratele Arabe Unite în 2010, veniturile care au fost impozitate în Țările de Jos nu sunt, de asemenea, supuse impozitării în alte țări.
Guvernul olandez a încercat să ocolească acest lucru echivalând cooperativele ca formă juridică cu companiile private în scopuri fiscale, de exemplu cu legea impozitului pe dividende din 2018, potrivit unui expert în drept fiscal internațional și european.
Țările de Jos au introdus o nouă lege în ianuarie 2024 care obligă cooperativele să plătească impozit pe dividende, cu excepția cazului în care țara gazdă percepe un impozit minim pe profit de 9%. Exact cu șase luni mai devreme, Emiratele Arabe Unite au introdus pentru prima dată un impozit pe profit de 9%.
Nu este clar ce face Kurz pentru Masdar Solar & Wind sau cât este plătit. Compania, care este înregistrată la o adresă din apropierea aeroportului olandez Schiphol, are doar trei angajați și, din cauza dimensiunii sale și a modului în care este înregistrată – societate cooperativă -, trebuie să includă doar puține informații financiare în spațiul public.
Conform raportului financiar din anul 2022, entitatea avea active de peste 260 de milioane de euro deținute prin intermediul a patru companii olandeze, inclusiv o fermă de energie solară din Grecia, parcuri eoliene din Muntenegru și, prin alte filiale, participații într-un proiect de parc eolian din Iordania și un proiect de hidrogen în Serbia.
Atât fostul cancelar austriac, cât și compania energetică din Emirate au refuzat să comenteze toate aceste informații.
Sebastian Kurz nu a recunoscut niciodată, public, rolul pe care îl are la Masdar Solar & Wind.
În timp ce multe dintre interesele sale de afaceri sunt enumerate pe site-ul companiei sale austriece – inclusiv legăturile cu fondatorul PayPal, Peter Thiel, și creatorul infamului program spion israelian Pegasus, Shalev Hulio – numele „Masdar” nu poate fi nicăieri găsite.
Masdar este deținută de guvernul Emiratelor Arabe Unite, inclusiv prin fondul de stat Mubadala și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), care sunt ambele conduse de al-Jaber.
La sfârșitul anului trecut, în contextul Summit-ului COP28 privind clima, Masdar și OMV au convenit să „exploreze în parteneriat producția de hidrogen verde pentru decarbonizarea proceselor industriale din rafinăriile OMV”.
Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a apelat la rețelele de socializare pentru a lăuda „dezvoltarea impresionantă a surselor regenerabile” a Emiratelor Arabe Unite și l-a felicitat pe al-Jaber pentru „marea realizare” în găzduirea summitului COP28.
Un articol de opinie al lui Kurz din Jerusalem Post laudă, de altfel, „angajamentul Emiratelor Arabe Unite față de obiective climatice ambițioase” – chiar dacă intensifică producția de petrol și gaze sub conducerea lui al-Jaber – precum și recentul său angajament diplomatic cu Israelul.
Continuând aceeași partitură, fostul purtător de cuvânt și confident al lui Kurz, Etienne Berchtold – acum ambasadorul Austriei în Emiratele Arabe Unite – a etichetat Emiratele drept „noul centru economic pentru Europa” și a lăudat eforturile de a coopera cu companiile europene în tehnologiile emergente precum hidrogenul.
În acest context, se pare că Sebastian Kurz s-ar fi aventurat chiar și în lumea comunicațiilor din Emiratele Arabe Unite. În luna ianuarie a anului 2023, o companie pe care o deține – Connect2093 Management Consulting Ltd – a fost înregistrată într-un spațiu de coworking dintr-un zgârie-nori din Abu Dhabi.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.