O metodă inovatoare pentru evaluarea sănătății creierului și prevenirea afecțiunilor neurologice, precum demența sau accidentul vascular cerebral, a fost investigată de experți în cadrul unui studiu extins.
Scorul de Îngrijire a Creierului (Brain Care Score) reprezintă un instrument care poate oferi informații despre predispoziția ta la afecțiuni cerebrale.
Conform unei cercetări recente publicate în Frontiers in Neurology, persoanele cu un BCS mai mare prezintă un risc mai mic de a dezvolta demență sau de a suferi un accident vascular cerebral în etapele ulterioare ale vieții.
Testarea BCS include recomandări ale Asociației Americane a Inimii pentru sănătatea cardiovasculară, precum și factori de risc ai cancerului care pot fi modificați.
BCS evaluează factori precum tensiunea arterială, nivelul colesterolului, hemoglobina glicată (A1c), indicele de masă corporală, dar și aspecte legate de stilul de viață, cum ar fi dieta, consumul de alcool, activitățile aerobice, somnul și renunțarea la fumat.
În plus, starea socială și emoțională, care includ relațiile, capacitatea de gestionare a stresului și găsirea sensului în viață, sunt elemente importante în evaluarea scorului.
Scorul de Îngrijire a Creierului variază de la 0 la 21 și include patru componente fizice, cinci elemente de stil de viață și trei factori sociali. Cu cât scorul este mai mare, cu atât riscul de afecțiuni cerebrale este mai mic.
Pentru evaluarea scorului legat de dietă, specialiștii au identificat cinci obiceiuri alimentare care influențează punctajul, cum ar fi consumul de fructe și legume, proteine slabe, cereale integrale, sodiu și sucuri.
Înlocuirea alimentelor procesate cu opțiuni mai naturale a fost asociată cu un risc cu 34% mai mic de demență, în timp ce exercițiile fizice regulate și interacțiunile zilnice cu cei dragi au redus riscul conform a două studii publicate în 2022.
Descoperire inedită în cazul bolii Alzheimer: „Cu până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor cunoscute, în creierul pacienților se produc modificări fiziologice”
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.