luni, octombrie 7, 2024
More

    Ultimele articole

    Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara

    Ce este tiroidectomia

    Tiroidectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a glandei tiroide. Tiroida este o glanda endocrina in forma literei H, formata din doi lobi uniti de un istm, situata in partea anterioara a gatului, pe trahee, care secreta doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), cu rol extrem de important in organism.

    Importanta tiroidei

    Printre rolurile tiroidei se numara:

    • dezvoltarea fizica si psihica a copilului
    • reglarea temperatura corpului
    • reglarea metabolismul energetic
    • functionarea optima a inimii, muschilor, a sistemului digestiv si cognitiv

    Indicatii terapeutice

    Medicul endocrinolog va indica indepartarea chirurgicala a glandei tiroide in urmatoarele cazuri:

    • Cancerul tiroidian: reprezinta cea mai frecventa indicatie pentru tiroidectomie. Glanda tiroida va fi extirpata in totalitate, iar in cazul cancerului medular exista analiza de sange numita calcitonina, care ajuta in diagnostic.
    • Gusa nodulara: nodulii tiroidieni sunt detectati cu ajutorul ecografiei si scintigrafiei tiroidiene. In cazul nodulilor tiroidieni suspecti, se recomanda tiroidectomia.
    • Adenomul toxic tiroidian (boala Plummer): diagnosticul se stabileste cu ajutorul scintigrafiei tiroidiene, iar daca nodulul este de dimensiuni crescute, medicul va recomanda tiroidectomia.
    • Chisturile tiroidine: reprezinta formotiuni benigne, pline cu lichid, dar care daca sunt foarte mari pot provoca simptome de compresiuni si necesita tiroidectomie.
    • Hipertiroidismul: in cazul in care tratamentul medicamentos si cu iod radioactiv nu sunt eficiente, se va recurge la tiroidectomie.
    • Traumatismele severe la nivelul gatului: leziuni severe ale tiroidei necesita interventie chirurgicala de urgenta.

    In ce consta tiroidectomia

    Dupa confirmarea necesitatii indepartarii glandei tiroide, pacientul va fi indreptat catre departamentul de chirurgie pentru efectuarea procedurii. Exista mai multe tipuri de tiroidectomie: procedura clasica, tiroidectomia endoscopica si tiroidectomia transorala.

    Riscuri si complicatii

    Printre riscurile si complicatiile asociate cu tiroidectomia se numara hemoragia, hipoparatirodismul, lezarea corzilor vocale, lezarea esofagului, lezarea traheei, infectii post interventie chirurgicala, disfagie si sindromul Hurner.

    Viata dupa tiroidectomie

    Dupa interventia chirurgicala, pacientul va urma tratament substitutiv hormonal si va fi monitorizat periodic de catre medicul endocrinolog.

    Cand sa te prezinti la medic

    In cazul in care observi marirea in dimensiuni a gatului sau alte simptome specifice, este recomandat sa te prezinti la medicul endocrinolog pentru evaluare.

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Sfatul Medicului și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și