vineri, octombrie 4, 2024
More

    Ultimele articole

    Totul despre Hepatita E: Mod de transmitere, tratament, riscuri

    Hepatita E este o infecție virală cauzată de un tip de virus al hepatitei, care provoacă inflamarea și creșterea în volum a ficatului, similar cu hepatita A. Deși nu este o boală cronică, organismul poate lupta împotriva acesteia. Nu există încă un vaccin pentru prevenirea infectării cu hepatita E, dar există modalități de a minimaliza riscul transmiterii.

    Prevalența Hepatitei E

    Identificată pentru prima dată în 1980, hepatita E afectează, în principal, populația din zonele sărace din Mexic, Africa de Nord și de Vest, Asia de Sud-Est și Centrală. Categoria de risc este reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-40 de ani, dar și copiii pot fi infectați fără a prezenta simptome în mod obișnuit.

    Transmitere

    Infecția cu hepatita E apare prin consumul de alimente sau apă contaminate cu fecale infectate cu virusul. Dezastrele naturale pot contribui, de asemenea, la răspândirea infecției. De asemenea, oamenii pot contracta hepatita E de la animalele contaminate precum vaci, porci, rozătoare sau oi. În ceea ce privește transmiterea prin contact sexual, există incertitudini în prezent.

    Prevenire

    Deși un vaccin împotriva hepatitei E este în curs de dezvoltare, există recomandări care pot ajuta la prevenirea infectării, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei, evitarea apei de la robinet în timpul călătoriilor și a consumului de alimente crude sau insuficient gătite, în special în zonele cu risc.

    Simptome

    • Icter
    • Urină închisă la culoare și scaun deschis la culoare
    • Sensibilitate și durere la nivelul ficatului
    • Durere abdominală
    • Greață
    • Febră

    Tratament

    Hepatita E fiind cauzată de un virus, antibioticele nu sunt eficiente. Simptomele specifice sunt tratate individual, iar deshidratarea poate fi gestionată cu lichide intravenoase sau orale.

    Prognostic

    În comparație cu alte tipuri de hepatită virală, hepatita E are un risc mai mare de a deveni fulminantă, dar rata mortalității este scăzută, în jur de 4%. Femeile însărcinate prezintă cel mai mare risc, iar complicațiile pot fi grave, inclusiv avort spontan sau deces în cazul infectării în trimestrul al treilea de sarcină.

    Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Ce se întâmplă Doctore? și poate fi vizualizată direct aici.

    LASĂ UN COMENTARIU

    Vă rugăm să introduceți un comentariu!
    Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

    Latest Posts

    S-ar putea să îți placă și