Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO, aşa cum au făcut şi la summitul de la Vilnius de anul trecut. Mai mult, vor ca această chestiune nici măcar să nu mai fie discutată anul acesta la summitul aniversar al alianţei, care va avea loc în iulie, la Washington.
Ucraina dorește o invitaţie oficială de a adera la NATO. Dar oficialii alianţei sunt de acord că acest lucru nu se va întâmpla la festivităţile planificate la Washington pentru luna iulie. NATO nu are niciun apetit pentru a primi un nou membru care, din cauza pactului de securitate colectivă al alianţei, ar atrage-o în cel mai mare război terestru din Europa din 1945 încoace.
Acest lucru a făcut ca NATO să caute o cale de mijloc, ceva mai puţin decât o aderare, dar suficient de consistent pentru a arăta că sprijină Ucraina „pe termen lung”, după cum a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în această săptămână. Ce înseamnă acest lucru s-a dovedit până acum evaziv, potrivit unor diplomaţi occidentali de rang înalt implicaţi în discuţii.
SUA şi Germania vor să ofere Ucrainei angajamente specifice pe care să le poată respecta. Însă eforturile de a defini clar ce condiţii trebuie să îndeplinească Ucraina pentru a începe negocierile cu NATO nu au avansat încă.
Potrivit publicaţiei americane, propunerile înaintate în această săptămână la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, de a oferi NATO mai mult control asupra coordonării ajutorului militar, finanţării şi antrenării forţele ucrainene, au fost imediat întâmpinate cu scepticism.
Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucrainei să i se ofere la Washington invitaţia de a deschide negocieri de aderare, aşa cum au făcut-o şi la summitul de anul trecut de la Vilnius, şi vor ca această chestiune să nu mai fie pusă pe masă în iulie.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.