Economia digitală a României ar putea înregistra o creștere semnificativă datorită tehnologiei, energiei verzi și interesului crescut pentru produsele sustenabile. Acest lucru a fost subliniat în cadrul conferinței de prestigiu „The Economist, Romanian Business & Investment Roundtable”, unde peste 40 de lideri din Europa au discutat despre potențialul noilor tehnologii, tranziția către energie verde și economia sustenabilă.
În contextul actual din România, se observă o tranziție amplă, în special în domeniul tehnologic. Investițiile în sectorul tech au capacitatea de a revoluționa mediul antreprenorial, iar digitalizarea și inteligența artificială sunt elemente esențiale pentru toți actorii de pe piața europeană.
„Trebuie să continuăm să inovăm și să aducem produse noi pe piață”
Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, a subliniat că digitalizarea și inteligența artificială schimbă fundamental peisajul de business din România. El a evidențiat necesitatea accelerării dialogului cu autoritățile în privința reglementărilor legate de tehnologie. Vodafone, ca unul dintre principalii investitori din România, alocă resurse semnificative pentru domeniul AI.
În plus, Kanaris a menționat importanța aducerii de produse inovatoare pe piață și schimbarea fundamentală a modului de gestionare a afacerii și de interacțiune cu clienții, în beneficiul consumatorilor. Tehnologia are un potențial imens și depinde de noi să valorificăm această oportunitate”, a subliniat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.
„România are un potențial uriaș”
Liderii din domeniul energetic au evidențiat importanța proiectelor regionale de infrastructură energetică în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC Romania, a subliniat necesitatea unor investiții serioase în sectorul energetic pentru a asigura dezvoltarea durabilă. El a evidențiat beneficiile investițiilor în rețele electrice digitalizate și descentralizate pentru valorificarea energiei regenerabile.
„Sistemul de garanție-returnare va schimba obiceiurile tuturor românilor”
Discuțiile au subliniat, de asemenea, importanța unor politici și reglementări solide pentru protecția mediului și promovarea unei economii circulare. Cătălina Marga, CFO RetuRO, a evidențiat impactul pozitiv al sistemului de garanție-returnare asupra reciclării ambalajelor și a adoptării unor practici mai sustenabile în rândul consumatorilor români.
La cea de-a patra ediție a conferinței „The Economist Romanian Business & Investment Roundtable”, s-a subliniat importanța colaborării strânse între autorități, instituții și societatea civilă pentru promovarea coeziunii sociale și a stabilității.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.